دبیر شورای عالی فرهنگی آستان قدس رضوی در گفتگویی درباره طرح مطالعه توسعه کمی و کیفی زیارت گفت: پس از گذشت صدها سال برای اولین بار موضوع زیارت در این ابعاد مطالعه می‌شود.

به گزارش مشرق؛ حجت الاسلام والمسلمین سید جلال حسینی در گفتگویی که روزنامه خراسان آن را منتشر کرده‌است، با تاکید بر اهمیت انجام مطالعات در این حوزه به نشست مشترک شورای عالی فرهنگی آستان قدس رضوی  و مسئولان کارگروه طرح مطالعاتی توسعه کمی و کیفی زیارت  امام‌رضا(ع) اشاره کرده  و افزود:

 آستان مقدس حرم رضوی علاوه بر رسیدگی به امور مرتبط با تشرف میلیونی زائران، در حوزه‌های گوناگون آموزش، پژوهش، جوانان، تربیت بدنی، کتابخانه، نشر و رسانه به ارائه خدمات می‌پردازد که می‌توان به انجام روزانه حدود ۱۰۰ فعالیت فرهنگی با توجه به تنوع، گستره سن و تحصیلات در حرم مطهر اشاره کرد. در حوزه آموزش نیز با ارائه خدمات تحصیلی به ۱۰ هزار فراگیر پیش دبستانی، دانشجویان دانشگاه علوم اسلامی رضوی و دانشگاه بین‌المللی امام رضا(ع) و...

از جایگاه ممتازی در بین مراکز آموزشی برخوردار است. فعالیت بنیاد پژوهش‌های اسلامی، تدوین و چاپ کتاب‌های حوزه علوم اسلامی نیز در این عرصه قابل ذکر است. برگزاری سالانه ۴ هزار منبر تبلیغی، ۳۰ حلقه معرفت روزانه، ۹۰۰ جلسه تخصصی با مخاطب نوجوان و جوان، نمایشگاه‌های مفهومی کودک و نوجوان، برپایی آیین‌های دینی و نمازهای باشکوه جماعت از جمله اقداماتی است که در حرم مطهر رضوی(ع) انجام می‌شود.

بی گمان مسائل مرتبط با زائر، فراتر از آن چیزی است که یک زائر در حرم با آن مواجه است اما به طور نسبی توانسته ایم در اماکن متبرکه رضوی خدمات لازم را به زائر ارائه دهیم. بی گمان زائران چه در داخل و چه در خارج از ایران که برای زیارت حضرت رضا(ع) قصد سفر دارند، با مسائلی مواجه‌اند که باید آن مسائل بررسی و راه حل‌های اجرایی برای آن در نظر گرفته شود.
وی افزود: با تاکید بر اینکه  باید برای زیارت از مبدأ برنامه ریزی کنیم،‌افزود: طرح مطالعات کمی و کیفی توسعه زیارت از شاخص‌هایی برخوردار است و برخی نکات درباره آن وجود دارد که باید تکمیل شود؛ مهم‌ترین شاخص این طرح ارادت دست‌اندرکاران آن به حضرت امام رضا(ع) و پشتکار و جدیت آنان برای تدوین این طرح است.

حسینی فراهم کردن زمینه همکاری و شکوفایی ظرفیت‌ها به طور نسبی، با گرد هم آوردن متخصصان حوزه‌های نظری، فکری و ارتباطی حوزه و دانشگاه همراه با کارشناسان دبیرخانه شورای عالی فرهنگی آستان قدس برای انجام مطالعات دقیق را از دیگر شاخص‌های این طرح برشمرد.

معاون تبلیغات و ارتباطات اسلامی آستان قدس رضوی، با تاکید بر اینکه عزم ملی و فراهم کردن ضمانت‌های اجرایی از لحاظ اعتباری و حقوقی برای اجرای مصوبات این کارگروه و کارگروه ملی بسیار مهم   است افزود: در این جلسه طرح زیارت به صورت خاص مطرح و دیدگاه‌های مفیدی ارائه شد؛ به گونه‌ای که فصل جدیدی برای ادامه این طرح مطالعاتی به ویژه در حوزه اجرایی گشوده شد.

نکات بسیاری در این جلسه مطرح شد که می‌توان به ماده ۱۲ قانون برنامه پنجم توسعه در مورد تأمین منابع برای موضوع زیارت اشاره کرد که پیش بینی‌های لازم مصوب شده و می‌تواند تضمین کننده استمرار توجه به موضوع زیارت در سال‌های آینده البته به طور نسبی باشد؛ بی گمان این طرح نباید مختص یک زمان یا یک دولت با گرایش‌ها، بینش‌ها و نگاه‌های خاص باشد.

دبیر کارگروه طرح مطالعاتی توسعه کمی و کیفی زیارت با اشاره به اینکه  این طرح مطالعاتی باید اجرایی شود، اظهارکرد:  به دلیل این که زائر تحقق عینی تعابیر، تفاسیر و مفاهیم این طرح را خواستار است که باید مسئولیت‌ها و وظایف هر یک از دستگاه‌ها، نهادها و سازمان‌های موظف را مشخص کرد و در نهایت انسجام و هماهنگی با یک مدیریت کلان و راهبردی عالی وجود داشته باشد. چون باید محدوده و دایره نیروهایی که برای اجرا به کار گرفته می‌شوند، تعیین و مدیریت شود تا از اصل حرکت دور نشویم.

وی درباره ضمانت اجرای اسنادی  که کارگروه طرح مطالعات توسعه کمی و کیفی زیارت تدوین کرده  و بر اساس آن برای هر یک از سازمان‌ها و نهادها وظیفه‌ای و مجموعه اقدام‌هایی در نظر گرفته است، گفت:   تاکنون چند اقدام انجام شده است اما باید در آینده نیز بررسی‌های بیشتری انجام شود تا کم کم بتوانیم جوانه‌های تحقق این طرح را مشاهده کنیم، اگرچه هم اکنون بخش‌هایی از مراحل اجرا شدن این طرح را به صورت محدود می‌بینیم. یکی از دستاوردهای این طرح حاکم شدن گفتمان توجه و اهتمام به امر زیارت است.

حجت الاسلام و المسلمین حسینی موضوع مهم زیارت را یک ظرفیت استثنایی و بی نظیر  خواند که در تربیت و تعالی جامعه و افراد، با ثبات کردن امنیت جامعه و توسعه ابعاد فرهنگی و آموزشی بسیار نقش آفرین است.

وی افزود: با توجه به مطرح شدن موضوع زیارت در سطح ملی، نخبگان و استادان حوزه و دانشگاه در این زمینه به فعالیت می‌پردازند و راهکارهای عملیاتی ارائه می‌دهند که این امر نشان دهنده شکل گیری و حاکم شدن فرهنگ زیارت است.

دبیر کارگروه طرح مطالعاتی توسعه کمی و کیفی زیارت گفت: برای هر کاری به مطالعات جامع نیاز داریم، پس از گذشت صدها سال برای اولین بار موضوع زیارت در این ابعاد مطالعه می‌شود. همچنین در آینده به تمهیداتی در سطح ملی نیاز داریم تا این طرح عملیاتی شود.

مثلاً این که لازم است برخی از قوانین و مقررات تغییر کند که در سطح استان امکان پذیر نیست و ممکن است مقررات خاصی را بطلبد. در زمینه مسکن، ترابری، اقامت و... ما به وضع قوانین و مقررات سامان یافته، هماهنگ و همسو با این طرح نیاز داریم، این امر در اختیار مسئولان استانی نیست. ورود رسانه در سطح ملی و بین‌المللی برای تحقق اهداف این طرح بسیار نقش آفرین است.

منبع: پایگاه اطلاع‌رسانی زیارت

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس